Het is vandaag Palmpasen. Deze dag markeert de zondag voor Pasen en is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de christelijke liturgie. Deze dag herdenkt de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem, een gebeurtenis die wordt beschreven in alle vier de evangeliën van het Nieuwe Testament. Wat maakt Palmpasen zo bijzonder en waarom is het nog steeds relevant in onze moderne samenleving?
Historische achtergrond
De oorsprong van Palmpasen gaat, net zoals zoveel kerkelijke feestdagen, terug tot meer dan 2000 jaar geleden, toen Jezus, volgens de christelijke overlevering, Jeruzalem binnentrok tijdens het Joodse Pesachfeest. Volgens de evangeliën werd Jezus begroet door een menigte die palmbladeren en kleding op de weg legde terwijl ze riepen: “Hosanna! Gezegend is hij die komt in de naam van de Heer!” Deze gebeurtenis wordt gezien als een vervulling van een oud profetisch beeld uit het Oude Testament, waarin de komst van de Messias werd voorspeld.
Symboliek van Palmpasen
Palmpasen is doordrenkt van symboliek die dieper gaat dan alleen de intocht van Jezus in Jeruzalem. De palmboom staat bijvoorbeeld symbool voor overwinning, triomf en vrede. Door palmtakken op de grond te leggen, eerde de menigte Jezus als een koning of bevrijder, die hen zou verlossen van onderdrukking. Dit symboliseerde ook de erkenning van Jezus als de beloofde Messias.
Daarnaast heeft de ezel die Jezus berijdt ook symbolische betekenis. In tegenstelling tot een strijdros, die wordt geassocieerd met oorlog en macht, berijdt Jezus een eenvoudige ezel, wat zijn nederigheid en vreedzame bedoelingen benadrukt.
Relevantie in de moderne samenleving
Palmpasen is diep geworteld in de traditionele christelijke leer maar het heeft ook hedendaagse relevantie in onze huidige samenleving. Het herinnert ons eraan aan de kracht van nederigheid en deugdzaamheid te midden van uitdagingen. Het beeld van Jezus die nederig op een ezel rijdt, herinnert ons eraan dat grootsheid niet altijd wordt gemeten in wereldse macht of rijkdom, maar eerder in compassie, mededogen en dienstbaarheid aan anderen.
Palmpasen kan aansporen tot reflectie over de aard van leiderschap. Jezus koos voor een ezel in plaats van een paard. Hiermee laat hij zien dat ware leiders niet gericht zouden moeten zijn op glorie of zelfverheerlijking. Ze zouden juist gericht moeten zijn op het dienen van anderen en het bevorderen van vrede en gerechtigheid.
Palmpasen vieringen
Veel kerken en gemeenschappen vieren Palmpasen met speciale diensten en processies. Hierin worden palmtakken vaak gezegend en uitgedeeld aan gelovigen. Vaak worden ook “Palmpasenstokken” gemaakt, versierd met bloemen, snoep en eventueel een palmtak, als een symbool van vreugde en feestelijkheid.
Zelf heb ik deze takken ook wel versierd vroeger. Ik vond het altijd wel leuk om ze te maken, maar het was natuurlijk nog leuker… om al het lekkers op te eten. Helemaal om dan te blijven proberen de chipjes zonder handen van het draadje te halen. Of de snoepsleutels die er ook wel eens aanhingen. Het maken van Palmpasenstokken is denk ik vooral een hele educatieve manier om kinderen. Zo kan ook hen het ritueel van Palmpasen bijgebracht worden.
Goede week
Palmpasen is tegelijkertijd ook de start van de Goede week. De week voor Pasen waarbij natuurlijk vooral Goede Vrijdag heel bekend is naast de Paasdagen zelf. En in Nederland is in deze week ook de Witte Donderdag steeds bekender aan het worden. Al is het dan misschien voor sommigen alleen maar vanwege de Passion.